3258.jpg

مواد مخدر، از مسائل مهم و جدی در سطح بین المللی است که از جنبه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فیزیولوژیک بدان توجه می شود. در ایران به دلیل همجواری با کشورهای تولیدکننده این مواد، مسئله مواد مخدر ابعاد گسترده تری دارد. ایران به دلیل استراتژیک، از گذشته پلی میان شرق و غرب بوده و با توجه به همسایگی با افغانستان به عنوان یکی از مهم ترین تولیدکنندگان مواد مخدر، همواره مسیری برای انتقال این مواد به ترکیه و از آنجا به کشورهای اروپایی برده است. مجاورت با افغانستان و ترانزیت مواد مخدر از راه ایران، از عوامل مهم مصرف مواد در ایران است؛ زیرا دسترسی به مواد مخدر آسان است. بنابراین، ایران از قربانیان اصلی مواد مخدر است و مصرف مواد مخدر، هر ساله جان بسیاری از ایرانیان را می گیرد و میلیاردها تومان ضرر به کشور وارد می کند. ازاین رو، هر ساله دستگاه های عضو ستاد مبارزه با مواد مخدر و مراکز علمی ـ پژوهشی و سازمان های غیردولتی در زمینه مبارزه با مواد مخدر، پیشگیری از اعتیاد و درمان معتادان، فعالیت های بسیاری انجام می دهند.

از کارهای مهم در زمینه مبارزه با مواد مخدر به ویژه در ایران با توجه به آمار بالای اعتیاد، شناخت جنبه های گوناگون مصرف مواد مخدر است. با شناخت درست ابعاد این مسئله، می توان مبارزه با مواد مخدر را به سامان تر، هماهنگ تر و مفیدتر پی گیری کرد.1 در سال های اخیر هم زمان با کنترل ورودی مواد به ایران، کارهای آموزشی و فرهنگ سازی در مبارزه با این مواد نیز صورت گرفته است. با این دیدگاه علمی، می توان امیدوار بود خودمهارگری انسان ها، زمینه هر گونه سوء استفاده دشمنان از حربه مواد مخدر را از بین ببرد.

هدف این نوشتار آن است که با ریشه یابی علمی گرایش به مواد مخدر، رویکردی پیشگیرانه داشته باشیم و با بهره مندی از توانایی های خانواده ها، از گرفتار آمدن افراد به ویژه جوانان و نوجوانان در این دام تباهی جلوگیری کنیم. البته باید یادآور شد مصرف مواد مخدر، پدیده ای جهانی است و به ندرت کشوری با این معضل روبه رو نیست. روند مصرف مواد مخدر به ویژه در نوجوانان، نشانه هایی از گسترش مواد مخدر را در کشورها نشان می دهد. بر اساس گزارش سالانه برنامه کنترل مواد مخدر سازمان ملل، حداقل 134 کشور در سال های دهه 1990 با مشکل سوء مصرف مواد مخدر روبه رو بوده اند.2 بنابراین، می توان به دلیل نام گذاری روزی با عنوان روز جهانی مبارزه با مواد مخدر به خوبی پی برد؛ روزی که همه جهانیان، نگاهی دقیق تر به این معضل اجتماعی خواهند داشت.

دیدگاه جامعه شناختی اعتیاد

نظریه های جامعه شناختی، ساختارهای اجتماعی و رفتار اجتماعی را بررسی می کنند. بنابراین، مصرف مواد را در یک بافت اجتماعی مطالعه می کنند. دیدگاه جامعه شناختی مصرف مواد را تا اندازه زیادی پی آمد اوضاع و روابط اجتماعی می داند که موجب ناامیدی، ناکامی، محرومیت و احساس عمومی از خودبیگانگی در میان بخش های آسیب پذیر جامعه می شود. (بیرناکی، 1986)

مؤسسه ملی مصرف مواد مخدر (1987)، عواملی را که سبب مصرف مواد مخدر در افراد به ویژه جوانان می شود، به طور خلاصه بیان کرده است. این عوامل بیشتر در محیط های اقتصادی ـ اجتماعی محروم یافت می شود و عبارتند از:

خانواده هایی که اعضای آنها سابقه مصرف الکل یا جرم و رفتار غیراجتماعی دارند؛

سرپرستی ناقص والدین با واکنش هایی که از سهل انگاری تا خشونت در نوسان است؛

والدین آلوده به مصرف مواد مخدر؛

دوستی با مصرف کنندگان مواد مخدر؛

بچه هایی که در سال های آخر تحصیلات ابتدایی ناموفق بوده اند و در نوجوانی نیز به مدرسه رفتن علاقه ای ندارند؛

بچه های از خودبیگانه و ناآرام؛

رفتار غیراجتماعی در اوایل نوجوانی به ویژه رفتار پرخاشگرانه

آسیب های اعتیاد

1. فروپاشی خانواده

اعتیاد که امری روان شناختی و جسمی است، سومین عامل اختلاف میان زوجین و درخواست طلاق در ایران است و 18 درصد موارد علت درخواست طلاق را تشکیل می دهد. اعتیاد موجب بروز رفتارهای ناهنجار و در نتیجه ناسازگاری می شود. با ورود اعتیاد به خانواده، پدر که اغلب اعتیاد از او آغاز می شود، برای حفظ رابطه همسری و جلوگیری از فروپاشی خانواده، همسر را نیز به مشارکت در مصرف مواد تشویق می کند. البته بررسی ها نشان می دهد بسیاری از زنان با بردباری و استواری تا آخرین نفس برای نجات خانواده از دام اعتیاد می کوشند. آنان به دلیل ترس از آبروریزی و پرهیز از رسوایی، دم فرو می بندند و با شرایط خو می گیرند و مشکلات اقتصادی شدیدی را تحمل می کنند. با نفوذ اعتیاد به خانواده، زن یا راه ناسازگاری و طلاق را پیش می گیرد یا مهره ای دست آموز و انعطاف پذیر می شود که ممکن است به رفتارهای ناهنجار دیگری نیز کشیده شود. ارکان خانواده در این شرایط به سستی و تزلزل می گراید و خانه به محیطی ناامن تبدیل می شود. در این گونه خانواده ها، سرنوشت کودکان به گونه ای نامطلوب و خطرناک رقم می خورد و زمینه بزهکاری بر اثر همانندسازی با والدین، در آنان فراهم می شود.

. مواد مخدر و جرم

بی شک، همبستگی بالایی میان مصرف مواد مخدر و جرم ناشی از مواد مخدر وجود دارد. (گاندوسی و دیگران1980؛ بی. دی. جانسون و دیگران1985؛ نارکو و دیگران1985؛ اینشیاردی 1986؛ ویش و جانسون1986) در مطالعه ای مشخص شد آزمایش مصرف تازه مواد مخدر غیرقانونی، در بیش از نیمی از مردان دستگیرشده در 12 شهر مهم، مثبت بوده است. بر اساس پژوهش های گوناگون، بیشتر خلافکاران بزرگ، جزو مصرف کنندگان پرمصرف مواد نیز بوده اند.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

تاریخچه شهر

شهر دولت آباد مركز شهرستان زاوه در استان خراسان رضوي است . بر پايه سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال 1395 جمعيت اين شهر 9329 نفر (2939 خانواده) بوده است . از اماكن گردشگري اين شهر مي توان به مسجد جامع و آب انبار و حمام نجف خان اشاره كرد . از اماكن زيارتي شهرستان مي توان امامزاده سلطان حسين بن موسي الكاظم (ع) واقع در حشمت آباد و بي بي شهربانو واقع در چخماق و همچنين امامزاده سلطان سليمان را نام برد.

اطلاعات تماس

روابط عمومی: 53723283 (051) 

شهرداری: 53723592 (051)

دورنگار: 53725320 (051)

پیام کوتاه: 50001200002018

آدرس: خراسان رضوي - شهرستان زاوه - شهر دولت آباد - روبروي پارك معلم

كدپستي: 9549135563

ایمیل: Info@Shahrdari-Dolatabad.ir